Pastabos apie I Lietuvos statuto surašymą - Lazutka, Stanislovas; Gudavičius, Edvardas (Lietuvos istorijos studijos, 2013)
Preliminariai patikrinus I Lietuvos Statuto registrus, buvo padaryta išvada, kad Statuto straipsnių pavadinimai buvo į juos perrašyti iš jau straipsnius įvardijančių pavadinimų. Šio principo iš esmės ir buvo laikomasi susidarant archetipui (ar archetipiniam kompleksui), tačiau aptariant paskirus nuorašus, reika tirti tai nuodugniau, juo labiau kad yra neturinčių (ar neturėjusių) registrų statuto nuorašų. Savo ruožtu egzistuoja nesančių (gal net nebuvusių) nuorašų registrų fragmentų. Zamoyskių nuorašas, susidaręs iš skirtingu metu sudarytų lankų ir kanclerio naudotas kaip kontrolinis egzempliorius,leidžia geriausiai pamatyti jo registrų formavimosi procesą.
Keywords: -