Geneza i początek konfliktu Michała Glińskiego z Janem Zabrzezińskim w roku 1503.z dziejów przeobrażeń elity władzy na Litwie w początku XVI wieku - Szulc, Dominik (Lietuvos istorijos studijos, 2014)
Konflikt marszałka nadwornego litewskiego Michała Glińskiego z marszałkiem ziemskim litewskim Janem Zabrzezińskim należał do tych sporów w łonie elit litewskich z przełomu XV/XVI wieku, które walnie przyczyniły się do jej podziału na zwalczające się różne stronnictwa, co obserwujemy przez kolejne kilka dekad. Przełomowe znaczenie konfliktu Glińskiego z Zabrzezińskim dla nowożytnych dziejów Litwy dostrzegł już Oskar Halecki. Jego zdaniem działalność marszałka nadwornego pogłębiła rywalizacje rodowe i osobiste wśród możnowładztwa litewsko-ruskiego.
Keywords: -