Vietos tapatybė ir paveldas kaip vietos bendruomenių kūrimosi veiksniai. Lietuvos atvejis - Šutinienė, Irena (Lietuvos istorijos studijos, 2025)
Straipsnyje, remiantis Lietuvos kaimų ir miestelių bendruomenėse atlikto empirinio tyrimo (pusiau struktūruotų interviu su bendruomenių atstovais) duomenimis, nagrinėjami bendruomenių veiklos paveldo srityje ir jų vietos tapatybės sąryšiai. Bendruomenių vietos tapatybės ir jų dalyvavimo paveldo praktikose sąsajos yra abipusės: vietos tapatybė yra svarbus veiksnys motyvuojant ir mobilizuojant žmones dalyvauti šiose praktikose, o paveldas yra reikšmingas išteklius kuriant vietos tapatybę, ypač tokius jos aspektus kaip bendrumo, priklausymo, „įsišaknijimo“ jausmai, tapatybės tęstinumas, didžiavimasis ja. Ypač didelę motyvacinę ir mobilizuojančią galią turi emociniai vietos tapatybės aspektai, susiję su vietos atmintimi ir paveldu.
Keywords: vietos tapatybė; vietos bendruomenės; paveldas