Peržengiant ribas: baltarusiškų žemių miestiečių socialinis mobilumas (XIX a. septintas dešimtmetis–XX a. pradžia) - Tserashkova, Kseniya (Lietuvos istorijos studijos, 2025)
Straipsnyje analizuojamas baltarusiškų žemių miestiečių socialinis mobilumas, kuriam didelę įtaką darė socioekonominė, politinė, etnokonfesinė ir kultūrinė regiono raida XIX a. antrojoje pusėje–XX a. pradžioje. Studijoje analizuojamos socialinio mobilumo trajektorijos, apimtys ir jų raida nuo XIX a. septintojo dešimtmečio socialinių reformų iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios. Vertikalusis socialinis mobilumas, kurio mastai aptariamu laikotarpiu didėjo, buvo susijęs su perėjimu į labiau privilegijuotas visuomenės kategorijas (kilminguosius, dvasininkiją, piliečius, pirklius ir kt.). Priešingas socialinis mobilumas sietinas su marginalizacija ir kriminalizacija, dėl kurių galiausiai būdavo prarandamos visos luominės teisės. Horizontaliojo socialinio mobilumo galimybės buvo ribojamos pasų sistemos, reikalavimo gauti leidimą palikti luominę korporaciją (meshchanskoye obshchestvo) ir gyvenimo apribojimų žydams vadinamojoje sėslumo riboje. Visuomenės suskirstymo į luomus teisinės nuostatos, išlikusios iki pat Rusijos imperijos panaikinimo, prieštaravo naujų socialinių grupių formavimosi ir faktinės visuomenės stratifikacijos, pagrįstos kitais, visų pirma ekonominiais, veiksniais, procesams.
Keywords: socialinis mobilumas; miestiečiai (meshchane); baltarusiškos žemės; socialinė stratifikacija; modernizacijos procesai; įstatymai