„Pohulianka“: vakarinio Vilniaus priemiesčio pavadinimo kilmė ir ribų kaita 1790–1940 metais - Ambrulevičiūtė, Aelita (Lietuvos istorijos studijos, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama vakarinio Vilniaus priemiesčio pavadinimo „Pohulianka“ kilmės problematika, nustatoma šio pavadinimo vartojimo chronologija nuo pirmųjų paminėjimų miesto planuose iki jo išnykimo miesto topografijoje dėl urbanonimų lietuvinimo 1939–1940 m. ir „sovietizavimo“ 1940–1941 metais. Remiantis atsiminimais, turistiniais vadovais ir įvairiais laikotarpio dokumentais bei miesto planais, analizuojama priemiesčio ribų dinamika urbanonimo pavadinimo kaitos kontekste 1790–1940 metais. Straipsnis praplečia Vilniaus priemiesčių raidos tyrimų chronologiją iki XVIII a. pabaigos. Šiuo straipsniu prisidedama prie Vilniaus priemiesčių struktūros modernėjimo tyrimų ilgalaikėje perspektyvoje.
Keywords: Pohulianka; Pohulanka; Hulanka; J. Basanavičiaus gatvė; smuklė; urbanonimai; gatvėvardžiai; Vilniaus priemiesčiai; Vilniaus miesto istorija