Muzikos leidiniai – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės magnatų tarptautinės reprezentacijos medija: Jonui Karoliui Chodkevičiui ir Aleksandrui Chodkevičiui dedikuoti leidiniai - Pister, Aleksandra (Lietuvos istorijos studijos, 2022)
Straipsnyje tiriami žymiems Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikams, valstybės veikėjams ir karvedžiams, Jonui Karoliui Chodkevičiui ir Aleksandrui Chodkevičiui, dedikuoti muzikos leidiniai. XVII a. pradžioje Venecijoje publikuotus leidinius didikams dedikavo italų kompozitoriai Giovanni Valentini ir Giulio Osculati. Ryšys su jais užsimezgė ne Italijoje, kur didikai studijavo ir keliavo, bet Abiejų Tautų Respublikoje. Kompozitoriai kurį laiką tarnavo jungtinės Lietuvos ir Lenkijos Valstybės valdovo Zigmanto Vazos muzikų kapeloje.Motetų rinkiniai tiriami iš viešosios tarptautinės reprezentacijos perspektyvos. Matyti, kad greta suprantamo G. Valentini ir G. Osculati viešumo siekio, noro įamžinti, skleisti savo kūrybą Europoje, šie muzikos leidiniai atliepė kitų asmenų viešumo interesus. Leidiniai reprezentuoja Zigmantą Vazą, dosnų meno mecenatą, parodomas jo pirmaujantis socialinis statusas. Dedikacijos laiškai skirti Chodkevičiams pagerbti, didinti jų žinomumą Abiejų Tautų Respublikoje ir už jos ribų. Jie aukština didikų nuopelnus karo kampanijose, mini svarbias ano meto politines aktualijas – pergales Livonijos kare, Chodkevičių nuopelnus ginant valstybę. Ano meto konfesinių pokyčių – reformacijos ir kontrreformacijos – kontekste šie notografiniai šaltiniai vertintini kaip didikų konfesinės tapatybės atspindys. Publikuojamų kūrinių žanras – katalikiški sakraliniai motetai – atliepia nuoseklų Chodkevičių konfesinį pasirinkimą.
Keywords: Jonas Karolis Chodkevičius; Aleksandras Chodkevičius; muzikos leidiniai; tarptautinė reprezentacija; viešumas; konfesinė tapatybė; Giovanni Valentini; Giulio Osculati; Zigmantas Vaza