Buitinio gyventojų aptarnavimo kombinatas kaip socialistinės Lietuvos buities modernizacijos elementas - Ruibytė, Dovilė (Lietuvos istorijos studijos, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Šiame straipsnyje nagrinėjamas buitinio gyventojų aptarnavimo kombinatas kaip vienas iš socialistinės Lietuvos buities modernizacijos elementų. Atskiriant dvi šio objekto prasmes – įstaigos ir pastato, siekiama atskleisti buitinio gyventojų aptarnavimo sistemą, jos formavimąsi ir laipsniškumą – įstaigų gradaciją, taip pat gilinamasi į architektūrinį objektą, vertinant buitinio gyventojų aptarnavimo kombinatą kaip apskritai naują, tik socialistinei visuomenei būdinga funkcija išsiskiriantį pastatą.
Keywords: buitis; buities modernizacija; pakopinė buitinio aptarnavimo sistema; buitinio gyventojų aptarnavimo kombinatas; tipinis projektas; visuomeninis prekybinis centras; mikrorajono centras