Jonas Basanavičius ir Sigmundas Freudas, arba kaip „Atgimimo patriarchas“ su nervų ligomis kovojo - Raila, Eligijus (Lietuvos istorijos studijos, 2017)
Šis straipsnis – tai mikroistorinis tyrimas, skirtas specifiniam Jono Basanavičiaus gyvenimo fragmentui. Jis susijęs su daktaro Basanavičiaus „nervų ligos istorija“. 1894 m. ir 1895 m. daktaro užrašų knygelėse aptikome pažymėtą Vienos neurologo Sigmundo Freudo pavardę. Tekste iškelta hipotezė, kad Jonas Basanavičius, ieškodamas savo fizinių negalavimų priežasties, galėjo konsultuotis su Sigmundu Freudu. Basanavičius bendravo su kai kuriais Freudo aplinkos žmonėmis. Be to, Freudo veikalas „Die Traumdeutung“ bus turėjęs įtakos Basanavičiaus autobiografiniam pasakojimui.