Plungė: The Community of Samogitians Gods’ Land in the Second Half of the 18th Century - Saviščevas, Eugenijus (Lietuvos istorijos studijos, 2016)
Šis straipsnis – platesnio tyrimo dalis. Tai yra lokalinės socialinės mikroistorijos bandymas. Jo tikslas – rekonstruoti Plungės parapijos bendruomenės struktūrą, jos dalių sąveiką ir rutininio gyvenimo ritmus. Pagrindinis tiriamas šaltinis – trys 1697–1741 m. Plungės katalikų parapijos metrikų knygos. Straipsnyje nagrinėjami Plungės bendruomenės populiacijos struktūros ir dinamikos, krikšto, santuokos, Didžiojo maro poveikio, religinių normų reikšmės seksualiniam gyvenimui, nesantuokinių vaikų, skirtingų socialinių sluoksnių atstovų atskirties bei sugyvenimo klausimai.