Vilniaus universiteto diplomas: universalus pripažinimas, universalus išsilavinimas, o gal – universali galimybė rinktis? - Bumblauskas, Alfredas; Poškienė, Justina (Lietuvos istorijos studijos, 2012)
Vilniaus universitete (VU) pirmą sykį po dvidešimt metų, o gal ir po pusamžio (turint galvoje, kad sovietmečiu studijų programos buvo „nuleidžiamos“ iš Maskvos) yra svarstoma universitetinių studijų paskirtis ir turinys. Sukurta vadinamoji Bendrojo universitetinio lavinimo koncepcija, sudaryta ekspertų komisija, kuri ėmėsi praktinių veiksmų kurdama „universalių“, visiems fakultetams tinkamų globalių kursų bloką, kuris ir būtų jungtis tarp įvairių „giliųjų“ studijų, kuriomis užsiima konkretūs atskiri fakultetai.