Lietuvos tautinės mažumos, valstybė ir visuomenė XX–XXI amžių sandūroje - Biveinis, Petras; Kasperavičius, Algis Povilas (Lietuvos istorijos studijos, 2012)
Tautinių mažumų padėtis vienoje ar kitoje šalyje yra svarbus demokratijos rodiklis. Tautinių mažumų teisių apsauga padeda palaikyti politinį stabilumą valstybėje, išvengti įtampos, konfliktų. Mažumos, kai ignoruojamos jų teisės, varžoma veikla, sukelia daug problemų įvairiose šalyse ir įtampos tarpvalstybiniuose santykiuose. Lietuvos valstybės nacionaline politika siekiama padėti tautinėms mažumoms integruotis į ekonominį, kultūrinį, politinį šalies gyvenimą. Tautinėms mažumoms svarbu išsaugoti gimtąją kalbą, puoselėti kultūrą, tradicijas, išpažinti savo religiją. Tų tikslų be valstybės pagalbos ar bent palankaus neutralumo pasiekti būtų sunku ar netgi neįmanoma.