Antano Sniečkaus sovietinio partinio elito klano formavimasis 1956–1974 metais - Ėmužis, Marius (Lietuvos istorijos studijos, 2012)
Elito ir jo veiklos tyrimai dažnai pasirenkami norint įsigilinti į epochos politiką, visuomenę ir joje vykstančius procesus. Totalitarinės valstybės, kurios valdymą gali nulemti pavieniai lyderiai, politikos tyrimai neatsiejami nuo elito veiklos tyrimų. Tad Sovietų Sąjungos politinė istorija iš dalies yra ir jos viršūnėlės veiklos istorija. Tokia totalitaristinė tyrimo prieiga gana populiari Lietuvoje, kur svarbią sovietinio laikotarpio pažinimo dalį sudaro nomenklatūros veiklos ir pačios nomenklatūrinės sistemos tyrimai. Nors šiuo metu labiau krypstama prie bandymo žiūrėti į sovietmetį „iš apačios“, vis dėlto negalima atsisakyti ir žvilgsnio „iš viršaus“.