Sukilimas ar šiaip maištas? - Gudavičius, Edvardas (Lietuvos istorijos studijos, 2014)
Sukėlęs 1508 m. Lietuvos karo veiksmus su Rusija Mykolo Glinskio maištas iki šiol vertinamas įvairiai ir nevienareikšmiškai. Svarbus politinis įvykis įvairiu mastu ir įvairiu požiūriu minimas bei aptariamas literatūroje, tačiau visų vertinimų esmę galima apibrėžti dviem pagrindinėmis kryptimis, faktiškai labiausiai siekiančiomis nusakyti pradinių M. Glinskio ginkluotų veiksmų motyvaciją. Ir platesniuose ar siauresniuose sintetiniuose istorijos kursuose, ir specialesnėse apybraižose galima pažymėti abiejų krypčių konfesinių (kartu ir etninių) prieštaravimų priežastingumo akcentą (jų matymą ar nematymą). Konfesinė motyvacija nėra vienintelė įvykius lėmusi priežastis. Vis dėlto gana ryškiai šaltiniuose (ne)atsispindintis motyvas leidžia pagal jį bene lengviausiai sugrupuoti nurodytas vertinimų kryptis ir išryškinti bent kai kuriuos vyraujančias nuomones paveikusius šaltinius bei darbus.