Psichologijos mokslo likimas Lietuvos aukštosiose mokyklose Antrojo pasaulinio karo metais - Rasickaitė, Ignė (Lietuvos istorijos studijos, 2022)
Straipsnyje nagrinėjama psichologijos mokslo likimas Antrojo pasaulinio karo metu Lietuvos universitetuose. Psichologija nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu pirmųjų psichologų dėka egzistavo ir ieškojo savo vietos pagrindinėje ir vienintelėje to meto aukštojo mokslo įstaigoje – Lietuvos (vėliau – Vytauto Didžiojo) universitete. Atgavus Vilnių, dalis psichologų liko Vytauto Didžiojo universitete, dalis buvo perkelti iš Kauno į atgautą Vilniaus universitetą. Antrojo pasaulinio karo metu Vytauto Didžiojo universitetas neteko visų jame dirbusių psichologų, keleto psichologų neteko ir Vilniaus universitetas. Tačiau net ir okupacinėmis bei nepalankiomis karo sąlygomis psichologija universitete išliko. Psichologija tiek nepriklausomoje Lietuvoje, tiek sovietų, tiek nacių okupacijos ir sovietų reokupacijos pradžioje neįsitvirtino kaip atskira mokslo disciplina ir ėjo greta pedagogikos mokslo, tačiau esant net ir mažai mokslininkų grupelei, Lietuvos aukštosiose mokyklose ji egzistavo.