Neprižiūrimų ir beglobių nepilnamečių problema ir jos sprendimas 1944–1954 metais Lietuvoje - Balčiūnė, Ieva (Lietuvos istorijos studijos, 2021)
Straipsnyje analizuojama neprižiūrimų ir beglobių nepilnamečių problema ir jos sprendimas Tarybų Lietuvoje 1944–1954 m. Po reokupacijos Lietuvoje buvo įvesta speciali administracinė institucijų ir kontrolės įstaigų sistema beglobių ir neprižiūrimų nepilnamečių problemai spręsti, suformuota Tarybų Sąjungoje dar karo metais. Dėl pokario Lietuvos realijų čia susiklostė specifiniai šios sistemos veikimo principai. Straipsnyje, gilinantis į institucijų ir įstaigų sanklodą Tarybų Lietuvoje ir realią jų veiklą, atskleidžiamas beglobių ir neprižiūrimų nepilnamečių problemos turinys, šių nepilnamečių ypatybės, problemos dinamika.