Kapitalizmo raidos Lietuvoje bruožai ir etapai (iki 1940 m.) postmarksistiniu požiūriu - Norkus, Zenonas (Lietuvos istorijos studijos, 2012)
Šio straipsnio antraštėje keliamas klausimas nėra populiarus šiuolaikinėje Lietuvos istoriografijoje. Vis dėlto jo keblu išvengti, nes apibendrinantys istoriografijos darbai negali išsiversti be apibendrinančių sąvokų, kurias istorijos metodologai vadina „koligaciniais terminais“ (angl. colligatory terms)1. Jų paskirtį geriausiai atskleidžia angliška ir lotyniška šio žodžio etimologija, nurodanti susiuvimo ar surišimo veiksmą. Istorijos pažinime koligaciniais terminais susiejami pavieniai faktai ir taip formuluojami juos susumuojantys apibendrinimai. Pavyzdžiui, keblu įsivaizduoti apibendrinantį tarpukario Lietuvos politikos istorijos darbą be koligacinių demokratijos, autoritarizmo, fašizmo sąvokų. Iš tikrųjų, jos be jokių kompleksų vartojamos to laikotarpio politikos istoriografijoje.