Ne knyga, o reiškinys. Manuel Rosa. Kolumb. Historia Nieznana - Dediala, Ričardas; Kubekas, Vilius (Lietuvos istorijos studijos, 2014)
Kristupas Kolumbas yra Jogailos vaikaitis; kai 1492 m. Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras Jogailaitis žengė į Lietuvos sostą, tais pačiais metais jo pusbrolis Kristupas Kolumbas atrado Ameriką. Tokias išvadas savo knygoje „Kolumbas. Nežinota istorija“ padarė dvidešimt metų Kolumbo biografiją tyrinėjąs portugalų kilmės amerikietis Manuelis Rosa. Ši žinia prieš keletą metų sukėlė didelį ažiotažą tiek lietuviškoje, tiek lenkiškoje spaudoje ir buvo labai netikėta mūsų istorikams. Faktas, kad vieno žymiausių visų laikų keliautojų ir Amerikos atradėju laikomo Kolumbo šaknys yra Lietuvoje, buvo pasitiktas su didele nuostaba: ar tai gali būti tiesa? Kas galėtų sieti Kristupą Kolumbą su Jogailaičiais?