Bouveret sindromas: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Praleikienė, Lina; Paškonis, Marius; Jurgaitis, Jonas; Poškus, Eligijus; Strupas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2006)
Lina Praleikienė, Marius Paškonis, Jonas Jurgaitis, Eligijus Poškus, Kęstutis Strupas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: lenana2000@yahoo.com Bouveret sindromas – skrandžio turinio slinkimo sutrikimas, kurio priežastis – didelis akmuo, patekęs į dvylikapirštę žarną per biliogastrinę ar bilioduodeninę fistulę. Straipsnyje aprašomas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose gydytas ligonis, kuriam diagnozuotas Bouveret sindromas – tulžies pūslės akmenys pragulėjo dvylikapirštės žarnos serozinį dangalą, raumeninį sluoksnį ir gleivinę, tačiau į dvylikapirštės žarnos spindį dar nebuvo patekę. Bouveret sindromas įtartas sonoskopijos ir kompiuterinės tomografijos tyrimais, patvirtintas atliekant cholecistektomiją ir piloroplastiką. Pateikiama literatūros apžvalga: diagnostikos problemos, instrumentinių tyrimų nauda ir gydymo būdai. Reikšminiai žodžiai: Bouveret sindromas, tulžies pūslės akmenligė, žarnų nepraeinamumas Bouveret’s syndrome: clinical case and review of the literature Lina Praleikienė, Marius Paškonis, Jonas Jurgaitis, Eligijus Poškus, Kęstutis Strupas. Vilnius University Hospital Santariškių Klinikos, Centre of Abdominal Surgery, Santariškių 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: lenana2000@yahoo.com Bouveret’s syndrome is described as gastric outlet obstruction caused by a large gallstone passing into duodenal bulb through a biliogastric or bilioduodenal fistula. We describe a clinical case of the forming Bouveret syndrome – the gallstones had separated serous, muscular and mucose layers of the duodenum, but did not enter the lumen of it. Bouveret’s syndrome was diagnosed by ultrasound and computed tomography and treated by cholecystectomy and pyloroplasty. Various symptoms, diagnostic and treatment approaches are discussed. Key words: Bouveret’s syndrome, cholecystitis, gallstone ileus