Policijos pareigūnų sprendimų priėmimas kritinėmis aplinkybėmis - ŠALKAUSKAITĖ, ARŪNĖ; VALICKAS, GINTAUTAS; GRIKŠIENĖ, RAMUNĖ; RUKŠĖNAS, OSVALDAS (Kriminologijos studijos, 2015)
Tyrimo tikslas – ištirti policijos pareigūnų sprendimų priėmimo ypatumus kritinėmis aplinkybėmis. Tyrime dalyvavo 103 policijos pareigūnai, atvykę į Lietuvos policijos mokyklos mokymus. Kritinės situacijos buvo sukuriamos, taikant lazerinių treniruoklių sistemą „AIS PRISimTM“, tiriamieji pildė NEO PI-R asmenybės ir streso įveikos klausimynus, sprendimų priėmimo Aš efektyvumo skalę bei demografinių duomenų anketą. Pareigūnų patiriamas stresas buvo vertinamas, atsižvelgiant į hormono kortizolio kiekio pokyčius. Tyrimo rezultatai atskleidė šiuos svarbius momentus: a) pareigūnų sprendimų priėmimas kritinėmis aplinkybėmis yra susijęs su lytimi ir užimamomis pareigomis; b) pareigūnai dažniausiai taiko problemų sprendimo ir rečiausiai – emocinės iškrovos įveikos strategiją; c) pareigūnų sprendimų priėmimo Aš efektyvumas kritinėmis aplinkybėmis yra aukštesnis už vidutinį; d) geresnius priimamų sprendimų ir atliekamų veiksmų vertinimus (pagal visus kriterijus) gavo tie pareigūnai, kuriems būdingi žemi neurotizmo įverčiai.
Keywords: policijos pareigūnai; sprendimų priėmimas; kritinės aplinkybės; kortizolis