ŽEMAITIJOS ŽYDŲ DOKUMENTINIO PAVELDO PRARADIMAI PIRMOJO PASAULINIO KARO METAIS - Petreikis, Tomas (Knygotyra, 2017)
Straipsnyje analizuojamos Žemaitijos žydų dokumentinio paveldo išlikimo 1914–1918 m. ir karo nuostolių problemos. Esminiai dokumentinio paveldo praradimai dėl žydų trėmimų į Rusijos gilumą ir aktyvių Rusijos ir Vokietijos karo veiksmų regione vyko 1915 metais. Labiausiai nukentėjo pasienio ir pafrontės teritorijos: Paprūsė, Pakuršė ir Šiaulių apskrities miestai. Tyrimo metu išsamiai aptariami archyviniuose dokumentuose užfiksuoti 92 dokumentinio paveldo praradimo atvejai.
Keywords: dokumentinis paveldas; bibliotekos; karo nuostoliai; Pirmasis pasaulinis karas; Žemaitija; žydai