MOTERS LEKTŪRA VIDURAMŽIŲ LIETUVOJE: KUNIGAIKŠTIENĖ ONA IR DARATOS IŠ MONTAU „GYVENIMAS“ - Drungilienė, Gita (Knygotyra, 2016)
Straipsnis skiriamas šaltiniuose užfiksuotai žinutei, kaip 1400 metais lankydamasi Marienverderyje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto žmona Ona gavo dvi knygeles apie palaimintosios Daratos iš Montau gyvenimą. Remiantis Daratos kanonizacijos dokumentais ir kitais šaltiniais siekiama atskleisti, kokiomis aplinkybėmis bei kokias knygas gavo kunigaikštienė Ona ir ką tai pasako apie ją pačią. Tyrime pristatytas Daratos dvasingumas ir kultas, kurio atgarsiai pasiekė Lietuvą, aptariamos jos nuodėmklausio ir hagiografo Jono iš Marienverderio parašytos knygelės – „daratianos“ repertuaras, nagrinėjamas Daratos kanonizacijos proceso bylos liudytojų paminėtas Onos lankymasis Marienverderyje bei pamaldumas Daratai.
Keywords: skaitymas; šventieji; šventųjų „gyvenimai“; Lietuvos didžioji kunigaikštienė Ona; palaimintoji Darata iš Montau; Jonas iš Marienverderio