JONO VYTAUTO NISTELIO KNYGŲ KOLEKCIJA ŠIAULIUOSE - KASPARAVIČIENĖ, NIJOLIA (Knygotyra, 2015)
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka Aušros al. 62, LT-76235 Šiauliai, Lietuva El. paštas: n.kasparaviciene@savb.ltJonas Vytautas Nistelis (1922–1986) – eruditas, inžinierius architektas, rašytojas, vertėjas, eseistas, plataus talento kūrėjas, bibliofilas. Jis gimė Panevėžyje, vėliau, šeimai persikėlus į Pasvalio rajoną, augo Ąžuolpamūšyje prie Viešmenėlio ir Mūšos santakos. Buvo vyriausias iš trijų brolių. Tėvas – pirmasis Lietuvoje diplomuotas kultūrtechnikas, motina – rašytojo Konstantino Jasiukaičio sesuo. Baigė Pasvalio gimnaziją, vėliau studijavo architektūrą Vytauto Didžiojo universitete ir tapybą Kauno meno institute. Studijas kuriam laikui teko nutraukti, todėl diplomą gavo tik 1958 m. Nuo 1950 m. dirbo architektu Šiauliuose, trumpam išvykdamas darbams į Vilnių. Projektavo privačias statybas, miesto kvartalus, atskirus pastatus, skverus, kapines. J. V. Nistelis vienas pirmųjų sudarė Šiaulių miesto kultūrinio ir buitinio gyventojų aptarnavimo centrų išdėstymo schemas, pirmasis pradėjo propaguoti pėsčiųjų gatvių miestuose idėją. Kūrė Biržų, Rokiškio, Pasvalio, Obelių, Pandėlio, Pakruojo, Linkuvos, Šeduvos, Kuršėnų, Telšių objektų statybos ar pertvarkymo projektus. Aktualius probleminius straipsnius spausdino žurnale „Statyba ir architektūra“. Visą laisvalaikį skyrė filosofijos, teologijos studijoms, užsienio kalbų mokymuisi. Sudarinėjo lietuvių kalbos rimų žodyną, retesnių žodžių kilmės žodyną, gražiausių lietuvių poezijos eilučių antologiją, parengė Afrikos tautų poezijos antologiją. [...]