BERNARDO BRAZDŽIONIO MEMORIALINĖS BIBLIOTEKOS KNYGŲ PERIPETIJOS - IVANAUSKIENĖ, JŪRATĖ (Knygotyra, 2015)
Maironio lietuvių literatūros muziejus Rotušės a. 13, LT-44279 Kaunas, Lietuva E. paštas: jurate.ivanauskiene@maironiomuziejus.ltMaironio lietuvių literatūros muziejuje Bernardo Brazdžionio rinkinyje saugomos 5482 jo memorialinės bibliotekos knygos. Didžiąją jų dalį sudaro knygos lietuvių kalba – grožinės literatūros, kalbotyros, literatūros kritikos, religinės, filosofinės, dailės knygos, meno albumai, enciklopedijos, žinynai. Yra bent trys šimtai knygų užsienio kalbomis. Čia bus fragmentiškai apžvelgiama tik labai maža Brazdžionio memorialinės bibliotekos dalis, t. y. pačios seniausios ir vertingiausios knygos, taip pat turinčios įdomias išleidimo ar atsiradimo Brazdžionio bibliotekoje istorijas, viena kita marginalijomis žymėta knyga. [...]