HALINOS DIDŽIULYTĖS-MOŠINSKIENĖS IR ALGIRDO MOŠINSKIO ASMENINĖ BIBLIOTEKA - BEREZAUSKIENĖ, AUDRONĖ (Knygotyra, 2015)
Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka Vyskupo skveras 1, Anykščiai, Lietuva El. paštas: audrone.berezauskiene@gmail.comStraipsnio tikslas – išanalizuoti išeivijoje gyvenusių Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjų: rašytojos, pedagogės Halinos Didžiulytės-Mošinskienės (1911–2004) ir jos vyro inžinieriaus, architekto, bibliofilo Algirdo Mošinskio (1905–1991), šeimos biblioteką. Pagrindinis tyrimo šaltinis buvo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje saugoma knygų kolekcija, H. Mošinkienės publikacijos išeivijos spaudoje ir įvairūs nepublikuoti dokumentai. Trumpai apžvelgtos ir A. Mošinskio asmeninės bibliotekos knygos, saugomos Vilniaus universiteto bibliotekos bei Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fonduose. Remiantis analizės, sintezės ir apibendrinimo metodais pavyko atskleisti bibliotekos sudėtį, savitumą ir jos likimą. Asmeninė biblioteka analizuojama teminiu ir kultūros istorijos aspektais. Atliktas tyrimas parodė, kad H. ir A. Mošinskiai kaupė asmeninę biblioteką, atitinkančią jų, kaip visuomenės veikėjų, Lietuvos patriotų, kultūros, švietimo ir meno atstovų, interesus. Daroma išvada, kad išeivijoje gyvenusiam lietuviui asmeninė biblioteka buvo tarsi ryšys su gimtąja kalba bei savosios kultūros aplinka.
Keywords: Halina Didžiulytė-Mošinskienė; Algirdas Mošinskis; asmeninė biblioteka; knygos kultūra; išeivija; Lietuva; Brazilija