KRISTIJONAS DONELAITIS IR JO AMŽININKAI : TOLMINKIEMIO BAŽNYČIOS METRIKŲ KNYGOS KAIP AUTOBIOGRAFINIO PASAKOJIMO ŠALTINIS - SCHILLER, CHRISTIANE (Knygotyra, 2015)
Humboldt Universitat zu Berlin,Institut fur Deutsche Sprache und LinguistikUnter den Linden 6, D-10099 Berlin, DeutschlandEmail: christiane.schiller@staff.hu-berlin.deŠiame straipsnyje nagrinėjama Tolminkiemio bažnyčios metrikų knyga, apimanti 1725–1754 metų laikotarpį. Šie įrašai išliko iki mūsų dienų vieninteliame mikrofilme, saugomame Vokietijoje, Leipcige įsikūrusiame Centriniame genealogijos archyve. Atlikus išsamų įrašų tyrimą paaiškėjo, kad XIX a. Franzo Tetznerio užfiksuota informacija toli gražu nėra išsami. Kadangi F. Tetznerį domino su jo asmeniniais interesais susiję įrašai, jo surinkta informacija gali pateikti tik fragmentiškas ir dažnai dviprasmiškas įžvalgas apie K. Donelaičio gyvenimą ir jo moralines vertybes. Siekiant teisingai interpretuoti K. Donelaičio užfiksuotus įrašus ir prieduose pateiktą informaciją, būtina visą šią medžiagą nagrinėti platesniame kontekste, tai yra siejant ją su Prūsijoje nusistovėjusia krikšto metrikų knygų pildymo praktika ir lyginant šiuos įrašus su K. Donelaičio pirmtakų įrašais. Atliktas Tolminkiemio parapijos metrikų knygos tyrimas, nors ir paviršutiniškas, ne tik padėjo geriau suprasti K. Donelaičio socialinius santykius su parapijiečiais ir kolegomis, tarp jų ir su Pilypu Ruigiu, bet ir pateikė vertingos informacijos apie K. Donelaičio amžininkus. Todėl visi F. Tetznerio nepaminėti įrašai turėtų būti toliau tyrinėjami. Šių įrašų nagrinėjimas gali atskleisti iki šiol nežinomus faktus apie K. Donelaičio gyvenimą ir moralines nuostatas.