VILHELMAS ŽANAS BURKEVIČIUS – KNYGOS VEIKĖJAS - GAIDAMAVIČIŪTĖ, GERTRŪDA (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: gertrudag@gmail.com Bibliofilija yra svarbi tautos kultūros dalis, tačiau Lietuvos bibliofilijos istorija iki šiol nebuvo tinkamai ištyrinėta. Šiame darbe nagrinėjama knygų kolekcininko Vilhelmo Žano Burkevičiaus veikla. Darbo tikslas yra išanalizuoti jo publikuotus ir nepublikuotus darbus. V. Ž. Burkevičiaus darbų analizė patvirtina teiginį, kad jo veiklos esmė atspindi pagrindines XX a. pirmosios pusės bibliofilijos tendencijas. Jo darbams turėjo įtakos sudėtingos ir prieštaringos Lietuvos kultūrinio ir politinio gyvenimo sąlygos. Bibliofiliniai jo interesai atspindėjo profesinius ir asmeninius interesus. V. Ž. Burkevičius bibliofilinę veiklą derino su knygotyrine veikla: parašė darbų spaudos, knygos kultūros ir bibliofilijos istorijos temomis. Savo darbuose jis aptarė rašto būklę spaudos draudimo laikotarpiu, įvairių bibliotekų (viešųjų ir asmeninių) istoriją ir tvarkymą, XXVII knygos mėgėjų draugijos istoriją. V. Ž. Burkevičius aprašė savo asmeninės bibliotekos istoriją ir sandarą, domėjosi knygos vieta modernioje visuomenėje. V. Ž. Burkevičius teigė, kad knygą greit išstums pažangesnės informacinės technologijos, tokios kaip radijas. Toliau nagrinėjant V. Ž. Burkevičiaus asmenybę ir veiklą būtų labai svarbu atkurti jo asmeninės bibliotekos sudėtį, nes tai atverstų dar vieną nežinomą Lietuvos bibliofilijos istorijos puslapį.