SAVILAIDOS MODELIS IR MOLOTOVO–RIBBENTROPO PAKTO DOKUMENTŲ SKLAIDOS ATVEJIS - JASELIŪNAS, EGIDIJUS (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Žurnalistikos institutasBernardinų g. 11, LT-01124 Vilnius, LietuvaEl. paštas: egidijus.jaseliunas@kf.vu.ltStraipsnyje pateikiamas teorinis savilaidos – unikalaus XX a. antrosios pusės pogrindinės spaudos reiškinio sovietinėje visuomenėje – modelis. Remiantis šiuo modeliu nagrinėjama vieno dokumento (1939 m. rugpjūčio 23 d. ir rugsėjo 28 d. pasirašytų slaptųjų Molotovo–Ribbentropo susitarimų) plitimo sovietų Lietuvoje XX a. aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje istorija. Vieno atvejo analizės metodas patvirtina teorinio savilaidos modelio pagrįstumą ir funkcionalumą, atskleidžia unikalius savilaidos sklaidos bruožus.
Keywords: pogrindinė spauda; savilaida; savilaidos modelis; Molotovo–Ribbentropo 1939 m. susitarimų slaptieji protokolai