NESVYŽIAUS RADVILŲ BIBLIOTEKOS PAVELDAS LIETUVOJE - NARBUTIENĖ, DAIVA (Knygotyra, 2015)
Lietuvos mokslų akademijos bibliotekaŽygimantų g. 1/8, LT-01102 Vilnius, LietuvaEl. paštas: narbutiene@mab.ltLDK didikų Radvilų giminė savo valdose buvo sukaupusi gausius ir reikšmingus knygų rinkinius. Viena iš turtingiausių laikoma Nesvyžiaus pilies biblioteka, kurią XVI a. viduryje pradėjo kaupti Lietuvos didysis kancleris Mikalojus Radvila Juodasis. Susidomėti Nesvyžiaus ordinacijos Radvilų kultūros paveldu Lietuvoje paskatino kaimyninių šalių – Lenkijos, Baltarusijos (iš dalies ir Rusijos) – kultūros įstaigų iniciatyvos ištirti Nesvyžiaus Radvilų kultūrinį palikimą, pasklidusį po įvairias valstybes. Lietuvos bibliotekose yra žinoma tik keletas išlikusių egzempliorių su Nesvyžiaus Radvilų ekslibrisais: trys – Lietuvos mokslų akademijos bibliotekoje, po vieną – Vilniaus universiteto ir Kauno technologijos universiteto bibliotekose bei Kazio Varnelio namų-muziejaus knygų rinkinyje. Į K. Estreicherio bibliografijos institute sukurtą elektroninį Nesvyžiaus Radvilų bibliotekos senųjų knygų katalogą įtrauktas ir vienas Lietuvos mokslų akademijos bibliotekos egzempliorius. Tik sisteminga senųjų knygų fondų patikra ir proveniencijos registravimas leis atskleisti dar ne vieną tokią knygą, papildysiančią tarptautinę rekonstruojamos bibliotekos katalogo duomenų bazę.
Keywords: bibliotekos; knygos; rinkiniai; katalogai; knygos ženklai; ekslibrisai; Lietuvos Didžioji Kunigaikštija