LIETUVIŲ KALBOS DRAUDIMO INTERPRETACIJA 1889 m. „VARPO“ PUSLAPIUOSE - TIJŪNĖLIENĖ, ONA (Knygotyra, 2015)
Klaipėdos universiteto Edukologijos katedraS. Nėries g. 5, LT-92227 Klaipėda, LietuvaEl. paštas: onatij@one.ltStraipsnyje - aptariamos ir interpretuojamos 1889 m. „Varpo“ numeriuose išspausdintos publikacijos, kuriose įvertinama lietuvių kalbos būklė carinės Rusijos okupuotoje Lietuvoje, išryškinami kalbos praktinio naudojimo sunkumai Lietuvoje. Parodoma, kad gimtosios kalbos vartojimo problema „Varpe“ aktualinama įvairiais atžvilgiais: lotyniškos abėcėlės tinkamumo lietuvių kalbai, mokymo priemonių lietuvių kalba švietimo institucijose trūkumo, lietuvių kalbos vartojimo reikmės tikėjimo dalykuose ir kitais. Daug dėmesio skiriama toms „Varpo“ publikacijoms, kuriose nuosekliai įrodinėjamas lotyniškos abėcėlės vartojimo lietuviškuose raštuose loginis ir teisinis pamatas ir šis reiškinys interpretuojamas kaip prigimtinis dalykas, kurio prievarta niekas neturi teisės atimti.
Keywords: lietuvių kalba; okupacija; „Varpas“; Vincas Kudirka