MARTYNO JANKAUS INDĖLIS Į MAŽOSIOS LIETUVOS MUZIKINĘ KULTŪRĄ - KŠANIENĖ, DAIVA KŠANIENĖ (Knygotyra, 2015)
Klaipėdos universitetasHerkaus Manto g. 846, LT-92294 Klaipėda, LietuvaEl. paštas: ksaniene@balticum-tv.ltMartynas Jankus (1858–1946), kultūros veikėjas, spaustuvininkas, oratorius, aušrininkas, kovotojas dėl lietuvių teisių Mažojoje Lietuvoje, savo ilgamete veikla lietuvybės labui pelnęs Mažosios Lietuvos patriarcho vardą, įnešė nemažą indėlį ir į krašto muzikinę kultūrą. Beveik kiekvienoje Mažosios Lietuvos lietuviškoje kultūrinės muzikinės raiškos srityje M. Jankus paliko didesnį ar mažesnį pėdsaką. Tautinio atgimimo propaguotojas, kovotojas su germanizacija, M. Jankus aktyviai veikė XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje steigiant Mažosios Lietuvos lietuvių kultūrines, dažnai su muzikine veikla susijusias draugijas ir organizuojant jų darbą. Straipsnio tikslas yra atskleisti M. Jankaus indėlį į Mažosios Lietuvos muzikinę kultūrą, aptarti jo nuopelnus kultūros (muzikos) draugijų veikloje, liaudies dainų puoselėjimo ir propagavimo srityje. Darbų, nagrinėjančių M. Jankaus muzikinę veiklą, nėra. Straipsnyje remiamasi senąja periodika bei archyvine medžiaga.
Keywords: Martynas Jankus; choras; liaudies daina; giedotojų draugija; liaudies dainų rinkinys