MUZIKINIAI INKUNABULAI LIETUVOS BIBLIOTEKOSE - STONYTĖ, ŽIVILĖ (Knygotyra, 2012)
Lietuvos kompozitorių sąjungaA. Mickevičiaus g. 29 Vilnius, LietuvaEl. paštas: zivile@gregoriana.ltStraipsnyje nagrinėjami Lietuvos bibliotekose saugomi keturi muzikiniai inkunabulai. Trys iš jų, esantys Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fonduose, aptariami išsamiau, įvertinant jų reikšmę muzikinės spaudos istorijoje. Remiantis pasaulinės muzikinės inkunabulistikos tyrimais taikomas aprašomasis leidinių tyrimo metodas, atskleidžiantis natų spaudos kelią ir parodantis XV a. muzikinės spaudos galimybių įvairovę. Straipsnyje taip pat nagrinėjamos muzikinių liturginių inkunabulų žanrinės ir repertuaro ypatybės, aptariami jų naudojimo, proveniencinės nuosavybės klausimai.
Keywords: inkunabulai; muzikinė spauda; grigališkasis choralas; liturginės knygos; mišiolai; gradualai