EUROPOS SĄJUNGOS VALSTYBIŲ NARIŲ ARCHYVŲ INSTITUCIJŲ VEIKLOS GLAUDINIMAS - LUKŠAITĖ, DAIVA (Knygotyra, 2014)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT 01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: daiva.luksaite@kf.vu.ltVakarų Europoje veikia nemažai archyvarus ar dokumentų vadybininkus vienijančių nevyriausybinių organizacijų. Tačiau Europos Sąjungos (ES) institucijų iniciatyva įsteigtų darinių, kurie vienytų archyvų institucijų veiklą visos ES mastu, nėra daug. Dažnai girdimi Dokumentų gyvavimo ciklo valdymo forumo, Europos nacionalinių archyvarų tarybos, Europos archyvų grupės pavadinimai. Šios institucijos yra vienos iš svarbiausių formuojant archyvų institucijų veiklos prioritetus, bendrą jų nuomonę įvairiais archyvų veiklos klausimais ir plėtojant archyvų institucijų bendradarbiavimą ES. Todėl svarbu nustatyti esmines šių organizacijų vykdomas funkcijas ir sprendžiamus dokumentų ir archyvų valdymo srities klausimus, taip pat įvertinti Lietuvos archyvų institucijų dalyvavimo tokių organizacijų veikloje aprėptis. Tai svarbu, nes bendresniam Lietuvos archyvų institucijų veiklos konteksto ir archyvaro vaidmens supratimui dėmesio Lietuvoje vis dar stinga. Straipsnyje, remiantis minėtų trijų organizacijų susitikimų dokumentais ir kitais šaltiniais, analizuojama jų veikla ir sprendžiami dokumentų bei archyvų valdymo srities klausimai.
Keywords: nacionaliniai archyvai; archyvų institucijos; Dokumentų gyvavimo ciklo valdymo forumas; Europos nacionalinių archyvarų taryba; Europos archyvų grupė