RANKRAŠTINĖ KNYGA – ISTORIJOS ŠALTINIS: VIENO LDK KODEKSO ISTORIJA - CICĖNIENĖ, RIMA (Knygotyra, 2014)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513, Vilnius, Lietuva El. paštas: ciceniene@mab.ltŠiuo straipsniu siekiama atskleisti XV a. pradžios kodekso Izaoko Siro pamokslai Gavėniai istoriją, tuo pat metu parodant rankraštinės knygos kaip šaltinio kultūros ir istorijos tyrimams galimybes. Keliama hipotezė, kad du XV a. pradžioje perrašyti Izaoko Siro pamokslų Gavėniai kodeksai, saugomi Rusijos nacionalinėje bibliotekoje ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje – tai dvi vieno egzemplioriaus dalys. Pasitelkus kodikologinį ir lyginamąjį metodus, šaltinių ir literatūros analizę, atliekamas tyrimas, kurio metu sudaromi detalūs kodikologiniai abiejų knygų aprašai ir jų pagrindu patvirtinama hipotezė; atskleidžiamas knygos atsiradimo istorinis ir kultūrinis kontekstai, rekonstruojama egzemplioriaus perrašymo ir saugojimo istorija, aptariami šiuose procesuose dalyvavę asmenys. Straipsnio pabaigoje originalia ortografija publikuojamas kodekse išlikęs prierašas, kuriame surašyta dviejų knygų perrašymo metrika bei Vytauto pagyrimo prototipas.
Keywords: rankraštinė knyga; kodeksas; knygos istorija; hesichazmas; LDK; Ldk Vytautas; Gerasimas; Žirovičiai; Dobrochotovas