ŠIANDIENOS LIETUVIŠKŲ KNYGŲ VAIKAMS VIZUALUMAS: LEIDĖJŲ IR SKAITYTOJŲ POŽIŪRIS - KATINAITĖ, KAROLINA (Knygotyra, 2014)
Karolina Katinaitė | Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT 01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: karolinos.katinaites.pastas@gmail.comStraipsnyje nagrinėjamas naujas – vizualinės kultūros – reiškinys bei jo taikymas leidybos industrijoje. Analizei pasirinktos knygos, skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikams, nes būtent šio tipo knygose vizualumas yra pagrindinis informacijos nešėjas (skaityti nemokantys vaikai turinį suvokia ir interpretuoja vaizdais). Straipsnyje aptariama knygų vaikams klasifikacija pagal amžiaus grupes, taip pat knygos kaip ugdymo priemonės svarba nuo ankstyvos kūdikystės. Empirinis tyrimas atliktas dviem būdais: skaitytojų nuomonės tyrimui taikytas apklausos metodas, leidėjų požiūriui nustatyti pasirinktas interviu. Tyrimas atskleidė, jog skaitytojai yra reiklūs knygų vizualumui, jie nėra linkę pirkti knygos, jeigu jos komponentai netenkina. Leidėjai, sudarydami knygų repertuarą, taip pat daug dėmesio skiria vizualumo aspektui.
Keywords: knygos vaikams; knygų leidyba; knygų vaikams vizualumas; knygų apipavidalinimas; knygų klasifikacija pagal amžiaus grupes ir žanrus; vizualinė kultūra; okuliarcentrizmas; knygos dailininkas