Lietuvių literatūros klasikos skaitmeninių knygų kokybė vartotojo požiūriu - Grigas, Vincas; Petraitytė, Simona; Akstinaitė-Veličkienė, Eglė (Knygotyra, 2014)
Vilniaus universiteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas, Vilniaus universiteto bibliotekaUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: vincas.grigas@mb.vu.ltsimona.petraityte@mb.vu.ltVilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas, Vilniaus universiteto bibliotekaUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: egle.akstinaite@mb.vu.ltSkaitmeninės knygos leidžiamos jau ne pirmą dešimtį metų, jų kokybė nuolat tobulinama atsižvelgiant į skaitytojų poreikius. Į skaitmeninių knygų leidybą pamažu įsitraukia ir bibliotekos, tačiau joms tokio pobūdžio veikla yra nauja, kelianti įvairių iššūkių. Straipsnio tikslas – nustatyti Europos Sąjungos šalių narių nacionalinių bibliotekų aktyvumą kuriant laisvalaikiui skirtas skaitmenines knygas (grožinę ir pažintinę literatūrą) turimų spausdintinio paveldo rinkinių pagrindu ir įvertinti šių knygų kokybę vartotojo požiūriu. Straipsnyje keliami uždaviniai: ištirti, kokiu mastu Europos Sąjungos šalių narių nacionalinės bibliotekos kuria skaitmenines knygas turimų spausdintinio paveldo rinkinių pagrindu; įvertinti kuriamų skaitmeninių knygų kokybę vartotojo požiūriu, remiantis Arūno Gudinavičiaus sudarytu skaitmeninės knygos kokybės vertinimo kriterijų rinkiniu: navigacijos, techninių parametrų, informacijos organizavimo, informacijos paieškos ir kitais kriterijais; tarpusavyje palyginti atskirų šalių nacionalinių bibliotekų kuriamų skaitmeninių knygų kokybę; įvertinti patogumą skaityti skaitmenines knygas naudojantis skirtingais įrenginiais: skaitmeninių knygų skaitykle, planšetiniu ir asmeniniu kompiuteriais. Ištirtos visų Europos Sąjungos šalių narių nacionalinės bibliotekos – iš viso 28 įstaigos. Nustatyta, kad veikiančias skaitmenines knygas EPUB formatu, be Lietuvos, dar kuria Vengrijos ir Prancūzijos nacionalinės bibliotekos bei jas platina nemokamai. Tyrimui pasirinktos šešios skaitmeninės knygos – po dvi iš kiekvienos bibliotekos.Straipsnyje pateikiamos bibliotekų kuriamų skaitmeninių knygų kokybės gerinimo rekomendacijos.
Keywords: skaitmeninė knyga; skaitmeninės kolekcijos EPUB formatu; biblioteka; spausdintinis paveldas; laisvalaikio literatūra; grožinė literatūra