SKAITMENINĖS LEIDYBOS KOMUNIKACINĖ GRANDINĖ - MURRAY, PADMINI RAY; SQUIRES, CLAIRE (Knygotyra, 2014)
Stirling Centre for International Publishingand Communication Division of Literatureand Languagespadmini.raymurray@stir.ac.ukUniversity of Stirling, Stirling FK9 4LAclaire.squires@stir.ac.ukLeidybos vertės grandinė išliko santykinai pastovi nuo spausdinimo staklių išradimo laikų. Svarbus Roberto Darntono sukurtas knygos komunikacijos grandinės modelis, aprašantis intelektinės nuosavybės judrumą aštuonioliktojo amžiaus Prancūzijoje, gana tiksliai atspindėjo leidybos sektoriaus raidą iki vėlyvo dvidešimtojo amžiaus. Šiame straipsnyje visų pirma nagrinėjami tokie pokyčiai kaip skaitmeninio amžiaus sukelti dramatiški trūkiai (angl. disruptions) ir be tarpininkų vykstantys procesai (angl. disintermediation). Jo autorės siūlo iš naujo sukurti komunikacijos modelį, pritaikant jį dvidešimt pirmajam amžiui. Straipsnyje apibendrinti tyrimai, kuriuos parėmė Jungtinės Karalystės Menų ir humanitarinių mokslinių tyrimų tarybos (Arts and Humanities Research Council) skirtas projektinis finansavimas (dotacija Nr. AH/J01317X/1); tyrimo tema – Išlaisvinta knyga: skaitmeninio amžiaus sukelti dramatiški pokyčiai ir be tarpininkavimo vykstantys procesai (The Book Unbound: Disruption and Disintermediation in the Digital age).REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: skaitmeninė leidyba, leidyba, Darntono komunikacijos grandinė, autorystė, skaitymas.