LEIDYBOS VAIDMUO KULTŪROS IR KŪRYBOS INDUSTRIJOJE - TOMAŠEVIĆ, NIVES; LEBEDA, IVANA LJEVAK (Knygotyra, 2014)
Department of Information Sciences,ntomasev@unizd.hrIvana Ljevak Lebeda University of ZadarUlica dr. Franje Tuđmana 24i, 23 000 Zadar, Croatiaivana.ljevak@naklada-ljevak.hrKultūros tyrimai susiję su poreikiu dialektiškai apmąstyti vietinių ir globalių kultūrų homologiją. Šį kultūros šaltinį būtina išlaikyti ne tik išsaugojant kultūrą, bet ir užtikrinant tinkamą jos atnaujinimą ateityje. Leidyba kaip industrija, būdama kultūros šaltinis, turi tiesioginį poveikį šiems abiem kultūros segmentams. Kitais žodžiais tariant, dėl savo produkcijos leidyba tuo pačiu metu išsaugo esamas kultūros vertybes ir jas patobulina. Šiossavybės suteikia leidybai du vaidmenis – vienas jų susijęs su rinka, kitas su kultūra. Abi šios savybės susijungia kultūros ir kūrybinėje industrijoje, kuri šiuo metu formuojasi Kroatijoje. Kitas svarbus kultūros ir kūrybinės industrijos sektoriaus vaidmuo susijęs su knyga, kuri yra leidybos industrijos produktas. Straipsnyje aptariami atlikti tyrimai, knygą laikant leidybos industrijos produktu, kuriam turėtų būti rasta patraukli niša rinkoje. Autorės teigia, kad, žiūrint iš pardavimo perspektyvos, su potencialiu skaitytoju, tai yra su būsimu šios kultūros vertybės vartotoju, derėtų elgtis suprantamai ir efektyviai. Visa tai rodo, kad knygai taip pat tenka dvilypė funkcija (ji yra tiek kultūrinė, tiek ekonominė vertybė); todėl šią sritį būtina nagrinėti kompleksiškai, apimant vietines ir globalias kultūras ir sutelkiant dėmesį į tai, kad būtent knyga ir yra pagrindinė priemonė, kuri leidžia puoselėti tam tikros kultūros tapatybės kalbinį kapitalą bei kultūros įvairovę visame pasaulyje.