ŠIUOLAIKINĖS UNIVERSITETINĖS LEIDYBOS PERSPEKTYVŲ GAIRĖS - GALINIENĖ, GINTARĖ (Knygotyra, 2010)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: gintare@cr.su.ltKintant šiuolaikinio universiteto vaidmeniui, klostosi nauja aukštosios mokyklos misija, randasi naujų mokslinės komunikacijos formų, plečiasi tradicinės universitetinės leidybos galimybės. Universiteto leidėjai padarė didelę pažangą pradėdami publikuoti mokslo leidinius, ypač mokslo žurnalus, skaitmeninėje erdvėje. Tačiau ima ryškėti tendencija, kad spausdintinė mokslo žurnalo forma pamažu nyksta. Galima hipotetiškai svarstyti, kad kitas skaitmeninės universitetinės leidybos lygmuo – sukurti naujų leidybos formatų, kurie leistų taikyti tokias skaitmenines technologijas, kurios suteiktų galimybę mokslininkams atlikti itin integruotus skaitmeninius mokslinius tyrimus ir juos operatyviai platinti, aptarti su kitais mokslininkais, greitai atnaujinti jų turinį ir naudotis teikiamomis naujos kartos žiniatinklio galimybėmis.
Keywords: mokslinės komunikacijos paradigma; dvejopa mokslinės leidybos forma; mokslo žurnalų internete ekonomika; recenzavimas; šiuolaikinė universitetinė leidyba