VALSTYBINĖS LEIDYKLOS VEIKLOS SPECIFIKA IR PROBLEMOS - ČERGELYTĖ, NERINGA (Knygotyra, 2010)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: neringa.cergelyte@yahoo.comStraipsnyje analizuojamas vienintelės Lietuvoje valstybinės leidyklos – Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro (MELC) – leidybos procesas, tiriama, kaip leidykla atrodo kitų Lietuvos užsienio leidyklų kontekste, ką būtų galima keisti remiantis privačių leidyklų praktika. Aptariama, kas reglamentuoja ir lemia leidyklos statuso ir profilio specifiką, nagrinėjama leidyklos struktūra, darbo organizavimas ir vadyba, lyginama su panašaus profilio užsienio leidyklomis, tiriamas MELC teminio plano sudarymas, finansų vadyba, aptariami leidyklos prioritetai ir veiklos tendencijos, ateities perspektyvos. Prieita prie išvados, jog laiku ir racionaliai manipuliuojant disponuojamu MELC prestižu ir produkto kokybe, galima pasiekti gerų rezultatų plečiant leidybinio produkto liniją ir pritaikant jį prie informacinio amžiaus keliamų poreikių.
Keywords: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras; valstybinė leidykla; leidyba; leidyklos struktūra; leidyklos vadyba; leidybinės veiklos organizavimas; leidyklos finansai