DEBIUTUOJANTIS RAŠYTOJAS LIETUVOS KNYGŲ RINKOJE - GRINIŪTĖ, ILONA (Knygotyra, 2010)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: ilonagriniute@gmail.comStraipsnio objektas – debiutuojančio rašytojo knygų leidyba Lietuvoje 1990–2009 m. Pasitelkiant kokybinio interviu su leidyklų atstovais metodą siekiama išsiaiškinti debiutuojančio rašytojo / autoriaus sampratą; ištirti debiutanto vaidmenį ir jo kitimą Lietuvos leidyboje; nustatyti, kokiais būdais leidybai atrenkami debiutiniai grožinės literatūros kūriniai; išnagrinėti debiutų leidybos ypatumus ir rinkodaros specifiką; išsiaiškinti, su kokiomis problemomis leisdami pirmuosius autorių kūrinius susiduria leidėjai. Didelė leidybos verslo rizika, būtinumas planuoti leidybinę programą, formuoti tolesnę literatūros eigą, taip pat išaugusios naujų rašytojų konkurencijos ir knygų komercijos reikšmė, grafomanijos problemos yra ypač aktualios šiandienos leidybos sričiai, tačiau iki šiol jos mažai tirtos. Mokslinės literatūros šiuo klausimu paieška parodė, kad Lietuvoje šiai temai skiriama per mažai dėmesio, o daugiausia debiutuojančiais autoriais domisi literatūros kritikos specialistai ir žiniasklaida. Vadinasi, nagrinėjama tema kol kas tirta tik iš rašytojo (autoriaus) pozicijos.
Keywords: debiutuojantis rašytojas / autorius; debiutas; knygų rinka; leidyba; rinkodara; debiutų serijos; grafomanija; rašytojas mėgėjas; komercinė leidyba; grožinė literatūra; literatūriniai festivaliai ir konkursai