ASMENS ĮVAIZDIS XIX A. VILNIAUS KAPINIŲ EPITAFIJOSE: KOMUNIKACINIS ASPEKTAS - TOLKAČEVSKI, KŠIŠTOF (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Knygotyrosir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: ksistof.tolkacevski@kf.stud.vu.ltIki šiol istoriografijoje epitafija yra sulaukusi skirtingų mokslo disciplinų atstovų – menotyrininkų, literatūrologų, filologų, architektų, istorikų, archeologų dėmesio. Jų darbai atskleidė įvairių šio specifinio mokslo objekto aspektų. Vis dėlto trūksta bandymų pažvelgti į epitafiją kaip į reikšmingą komunikacijos priemonę, išreikštą įvairiose materialiose laikmenose. Todėl šiuo straipsniu mėginama bent iš dalies užpildyti istoriografijos spragą. Straipsnyje aptariamos epitafijos paskirtys, tikslinama terminija, nagrinėjama XIX a. epitafijų specifika, aptariamas XIX a. žmogaus įvaizdis, atsispindintis Vilniaus antkapių įrašuose.
Keywords: epitafija; epitafijos paskirtis; įvaizdis; pilietiškumas; socialinė komunikacija; šeima; individualumas