SPAUDOS STATISTIKA: RAIDOS IR ŠALTINIŲ ĮŽVALGOS - RUDŽIONIENĖ, JURGITA (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Bibliotekininkystėsir informacijos mokslų institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: jurgita.rudzioniene@kf.vu.lt Šiuo straipsniu, taikant literatūros ir šaltinių analizės metodą, siekiama pateikti kai kurias Lietuvos spaudos statistikos įžvalgas jos šaltinių ir raidos požiūriu. Į išsamią raidos ir šaltinių analizę nepretenduojama, labiau siekiama atkreipti dėmesį į aptariamą objektą tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniu mastu, tikintis paskatinti šio klausimo tyrinėjimus ateityje. Tiek mokslininkai – spaudos tyrėjai, tiek specialistai, rengiantys spaudos statistiką, raginami atkreipti dėmesį į nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu aktualų spaudos statistikos klausimą ir siekti tinkamo tolesnio jos rengimo ir sklaidos. Nuoseklaus dėmesio šio objekto analizei stokojama, ypač Lietuvoje. Straipsnyje aptariama spaudos statistikos samprata, apžvelgiamos spaudos statistikos ištakos ir raidos bruožai, analizuojami spaudos statistikos principai, dokumentai, reglamentuojantys spaudos statistikos rengimą, tarptautinės spaudos statistikos nuostatos bei jų laikymosi ypatumai.
Keywords: spaudos statistika; statistinė apskaita; Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka; UNESCO Statistikos institutas; Lietuvos statistikos departamentas