LEIDYKLOS VADOVO ASMENYBĖS VAIDMUO ŠIANDIENOS LIETUVOS KNYGŲ LEIDYBOJE - ANDRIUKAITYTĖ, RŪTA (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Knygotyros irdokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: rut.andriukaityte@gmail.comStraipsnyje analizuojama leidėjo asmenybė. Tiriamos leidėjo asmenybės bruožų sąsajos su verslininkų bei kultūros žmonių, svarstoma, kokį vaidmenį leidyklos vadovas atlieka savo leidykloje ir kiek įtakos turi joje priimamiems sprendimams, išskiriama, kokiais asmenybės bruožais pasižymi sėkmingai dirbantys Lietuvos leidėjai. Tam buvo atliktas empirinis tyrimas: interviu būdu apklausti keturi skirtingų Lietuvos leidyklų vadovai. Tyrimo rezultatai patvirtino, kad vadovo vaidmeniui leidykloje įtakos turi tokie veiksniai kaip leidžiamos literatūros pobūdis ir apimtis, o svarbiausia leidykloje yra ta asmenybė, kuri daugiausia išmano apie leidyklos leidžiamą literatūrą. Išsiaiškinta, kad Lietuvos leidyklų asmenybės itin stipriai formuoja šiuolaikinės leidybos įvaizdį Lietuvoje.
Keywords: leidyba; asmenybė; asmenybės bruožai; leidykla; leidėjas; leidyklos vadovas; verslininkas; Didysis penketas; kultūra; kultūros žmogus