TIPOGRAFIKOS ĮTAKA KNYGŲ VIZUALINEI KOMUNIKACIJAI: KNYGOS DAILININKŲ POŽIŪRIS - BAKUTYTĖ, JUSTINA (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Knygotyros irdokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: justina.bakutyte@gmail.com Straipsnyje nagrinėjamas pagrindinio tipografikos elemento – šrifto – funkcionavimas komunikacinėje knygos sistemoje. Šios temos mokslinių tyrimų, kuriuose būtų analizuojamos retorinės ir simbolinės šrifto savybės bei knygos vizualumo problematika, Lietuvoje nėra. Remiantis ekspertų apklausos interviu metodu surinktais duomenimis bei mokslinės literatūros analize, aprašytos tipografikos ir vizualinės komunikacijos teorijos, jų tarpusavio sąryšis, atskleistas Lietuvos knygos dailininkų požiūris į tipografikos įtaką vizualinei knygos komunikacijai. Prieita prie išvados, kad šriftas, kaip vienas iš knygos grafikos elementų, gali įgauti retorinių ar simbolinių konotacijų ir tokiu būdu kurti savitą diskursą.
Keywords: tipografika; vizualinė komunikacija; šriftas; šrifto retorika; simbolis; medija; knygos dailininkas