VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOTEKOJE SAUGOMŲ LDK TEISMŲ KNYGŲ SKAITMENINIMAS: NUO ATVAIZDŲ GAMYBOS IKI TYRIMŲ BAZĖS - PROKOPČIK, MARIJA; TIMČENKO, TATJANA (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto bibliotekaVilniaus universiteto Bibliotekininkystėsir informacijos mokslų institutasUniversiteto g. 3, LT -01122 Vilnius, LietuvaEl. paštas: marija.prokopcik@mb.vu.lt Vilniaus universiteto bibliotekaUniversiteto g. 3, LT -01122 Vilnius, LietuvaEl. paštas: tatjana.timcenko@mb.vu.lt Straipsnyje1 nagrinėjamos Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teismų knygų (VUB RS F7) pasirinkimo skaitmeninti ir tyrinėti priežastys, pristatomas bibliotekos įdirbis vykdant skaitmeninimo projektus bei poreikis kurti papildomas skaitmeninimo vertes ir paslaugas. Straipsnio tikslas yra atskleisti skaitmenintų rankraščių duomenų bazės, kaip mokslinio tyrimo rezultato ir šaltinio, ypatybes. Analizuojami LDK teismų knygų, kaip skaitmeninimo ir tyrimų objekto, pasirinkimo kriterijai: rinkinio reikšmė istorijos, kalbos, kultūros tyrinėtojams, intensyvaus naudojimo padariniai, fondo fizinės būklės gerinimo ir (arba) stabilizavimo priemonės; išskiriami ir pagrindžiami šių rankraščių rengimo skaitmeninti būdai, išskiriant praktinius ir mokslinius šios veiklos tikslus ir galimybes; nagrinėjamos metaduomenų pateikimo daugiakalbėje aplinkoje ypatybės ir siūlomi praktiniai sprendimo būdai.
Keywords: LDK teismų knygos; skaitmeninimas; rankraščiai; metaduomenys