Tartu universiteto bibliotekos senosios lietuvių knygos - Vorobjova, Nina (Knygotyra, 1998)
Tikslinga senosios lietuvių knygos paieška Tartu universiteto fonduose vyko rengiant jubiliejinę parodą, skirtą spausdintos lietuviškos knygos 450 metų jubiliejui. Vertingiausios yra XVII–XVIII amžiaus knygos lietuvių kalba (Psalteras Dowido, Naujasis testamentas, Biblia), nes jų išliko nedaug egzempliorių. Nuo antrosios XIX amžiaus pusės biblioteka reguliariai ir tikslingai komplektavo lietuviškų dainų rinkinius ir lietuvių kalbos vadovėlius, išleistus Lietuvoje ir už jos ribų. Įdomus yra ir panegirikos Aleksandrui I tekstas, sukurtas pergalės prieš Napoleoną garbei, išleistas 63 kalbomis ir L. G. Rėzos išverstas į lietuvių kalbą.1842 m. uždarius Medicinos ir chirurgijos akademiją, Tartu universiteto bibliotekai buvo perduoti 498 tomai, anksčiau priklausę Vilniaus universitetui. Tarp jų yra knygų iš J. Sniadeckio rinkinio. 1855 m. Tartu universiteto biblioteka Kijevo aukcione įsigijo dubletų – buvusiai Medicinos ir chirurgijos akademijai priklausiusias 23 knygas. Retiesiems leidiniams skirtina knyga su arkivyskupo Albinijaus superekslibrisu ir dvi L. K. Sapiegos rinkinio knygos su dovanojimo Vilniaus universitetui įrašu.