Baltarusijos nacionalinė knyga pasaulio knygos kultūros kontekste: kuriant knygos muziejų Minske - Sapiega, Tatjana (Knygotyra, 2003)
Baltarusijos knygininkystė turi senas ir gilias tradicijas. Knygos muziejų šioje šalyje tikslas yra parodyti visą Baltarusijos žmonių knygos paveldą kaip unikalų slavų ir Europos kultūros reiškinį, praeities amžių paminklą, liaudies dvasinės kūrybos apraišką ir neįkainojamą vertybę, kuria gali ir turi didžiuotis mūsų amžininkai.Polocke, viename iš seniausių Rytų slavų miestų, kuriame gimė spaudos pradininkas Pranciškus Skoryna, veikia Baltarusijos knygų spausdinimo muziejus. Šis vienintelis knygos muziejus šalyje buvo atidarytas 1990 metais senuose buvusios XVIII a. jėzuitų mokyklos pastatuose. Muziejaus ekspozicija išsidėsčiusi 14 salių, kuriose lankytojai supažindinami su knygos istorijos socialiniais, techniniais ir meniniais aspektais nuo seniausių laikų iki šių dienų. Knygos ir ne knygos eksponatais atskleidžiamas baltarusiškų rankraščių repertuaras ir rankraštinės knygos menas, spaustuvininko P. Skorynos gyvenimas ir veikla, rašytinių kalbos pavyzdžių, popieriaus, įrišimų, knygos iliustracijų ir meno istorinė raida.Šiuo metu Baltarusijos nacionalinė biblioteka kuria dar vieną knygos muziejų, kuris veiks Minske. Šio muziejaus pagrindas – nacionalinės bibliotekos Rankraščių, Retų ir senų spaudinių skyrių fondai. Kuriamo muziejaus tikslas – parodyti knygą kaip daugialypį objektą, atspindintį tiek dvasinę, tiek materialiąją žmonijos veiklą. Muziejaus ekspoziciją ketinama kurti pagal chronologinį ir teminį principus. Skirtingai nei Knygų spausdinimo muziejuje Polocke, šiame muziejuje bus siekiama parodyti Baltarusijos knygos istorijos savitumus plačiame Europos knygos kultūros kontekste, eksponuojant originalius leidinius ir rankraščius.