Muziejus ir švietimas. Muziejinė pedagogika. Muziejų pedagogai - Kossova, Irina (Knygotyra, 2003)
Pastebima, kad šiuo laiku keičiasi termino „edutainment" (angl. švietimas ir pramoga) prasmių akcentai. Muziejus vertinamas ne tik kaip papildomų žinių teikėjas, bet ir kaip specifinė išgyvenimų vieta. Toks požiūris į muziejų suformuoja esmines muziejinės pedagogikos, suprantamos kaip muziejaus kultūrinės ir šviečiamosios veiklos teorijos pagrindas, nuostatas.Rusijoje, kaip ir Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Kanadoje, JAV, kituose kraštuose, muziejinės pedagogikos plėtra priklauso nuo kultūros politikos strategijos, kaip panaudoti muziejų šviečiamąjį potencialą.1990 m. Maskvoje Rusijos kultūros darbuotojų kvalifikacijos kėlimo akademijos Muziejininkystės katedra įkūrė kūrybinę muziejinės pedagogikos laboratoriją. Ji tapo dinamišku modeliu rengiant specialistus – muziejų pedagogus, kurie organizuoja muziejų kultūrinę ir šviečiamąją veiklą.Sėkminga ir atvira šios laboratorijos veikla, rengiamos konferencijos įvairių Rusijos regionų muziejuose paskatino juos kurti šviečiamąsias ir pramogines programas, skirtas įvairiems muziejų lankytojams.