Lietuvių nacionalinės kultūrinės periodikos leidyba 1997–2018 m.: kaitos procesai ir adaptacija - Urbanavičiūtė-Globienė, Asta (Knygotyra, 2025)
Kultūrinė periodika yra svarbi tautos kultūrinio identiteto dalis, jos misija – kultūros refleksija. Straipsnyje analizuojami pagrindiniai leidybiniai pokyčiai, vykę Lietuvos kultūrinės periodikos leidyboje 1997–2018 m. laikotarpiu. Tyrimas apima lietuvių nacionalinius kultūrinius periodinius leidinius, siekiama išryškinti jų leidybos specifiką ir vietą bendrame periodikos leidybos lauke. Šio straipsnio tikslas – išanalizuoti lietuvių nacionalinės kultūrinės periodikos leidybos specifiką 1997–2018 m. bendrojo periodikos leidybos lauko kontekste. Į tyrimo lauką patekusių 1997–2018 m. kultūrinių periodinių leidinių leidybos ypatumus padeda suvokti jų analizė atsižvelgiant į bendruosius leidybos aspektus: straipsnyje dėmesys telkiamas į leidinių tipologiją, jų periodiškumą, tiražų dinamiką bei platinimo strategijas. Remiantis šiais kriterijais nagrinėjama, kaip kultūriniai leidiniai keitėsi kiekybiškai ir kokybiškai, kokios tendencijos ryškėjo analizuojamu laikotarpiu. Vis dėlto, nors kultūrinė periodika minėtu laikotarpiu susidūrė su įvairiais iššūkiais (mažėjančiu finansavimu, neigiama tiražų dinamika, auditorijos fragmentacija), ji išliko svarbiu kultūrinės tapatybės formavimo ir intelektinių diskusijų šaltiniu. Leidiniai ieškojo būdų išlaikyti kokybinį turinį, stiprino savo misiją informuoti, ugdyti ir reflektuoti kultūros procesus.
Keywords: kultūrinis periodinis leidinys; nacionalinė kultūrinė periodika; leidyba; kultūra; kultūrinis žurnalas; kultūrinis laikraštis