Leidybos vieta finansines paslaugas teikusių senosios išeivijos verslininkų veikloje: Jono M. Tananevičiaus atvejis - Misiūnas, Remigijus (Knygotyra, 2025)
Jonas Mykolas Tananevičius – vienas ryškiausių lietuvių senosios išeivijos XX a. pradžios leidėjų, taip pat verslininkų. 1901 m. įsigijęs iš kun. M. Kriaučiūno laikraštį Katalikas ir finansinių paslaugų verslus, J. M. Tananevičius keliolika metų juos plėtojo, dar įkūrė ir privatų banką. Per tą laiką jis tapo vienu didžiausių išeivijos verslininkų ne tik Čikagoje. Su juo lygintis galėjo nebent laikraščio Lietuva leidėjas A. Olšauskas, taip pat valdęs banką ir plėtojęs ne vieną su finansiniu tarpininkavimu susijusį verslą. Leidyba sudarė svarbią J. M. Tananevičiaus verslo dalį, jo laikraštis Katalikas pirmas išeivijoje tapo dienraščiu, o tarp maždaug 90 išleistų knygų buvo daug ne tik sėkmingų komerciniu aspektu, bet ir reikšmingų kultūriniu aspektu. Reiškėsi J. M. Tananevičius ir išeivių visuomeniniame gyvenime.Tačiau 1916 m. banką ištikęs Kataliko bankrotas, po to 1917 m. vykęs J. M. Tananevičiaus teismas parodė ir kitą jo verslo pusę. Paaiškėjo, kad ilgus metus jis plėtotas nesąžiningai, J. M. Tananevičius ir jo artimieji grobstė indėlininkų pinigus ir tokiu būdu užsitikino gyvenimo kokybę.
Keywords: lietuvių išeivija JAV; išeivių leidyba; Jonas M. Tananevičius